Enkele veelgestelde vragen...

  1. Met welke munt wordt er betaald in Hongarije? Moet ik geld van thuis meebrengen? 
  2. Wat zijn de openingstijden van winkels in Hongarije en waar kan ik overal terecht? 
  3. Kan ik het water uit de kraan gewoon drinken of kies ik beter voor fleswater? 
  4. Op welke manier wordt afval gescheiden in Hongarije? Welke fracties zijn er? 
  5. Wat moet ik weten als ik met mijn hond of kat naar Hongarije wil reizen? 
  6. Welke reisdocumenten zijn nodig voor een reis naar, verblijf in Hongarije? 
  7. Waar zijn de dichtstbijzijnde artsen, ziekenhuizen, apothekers?
  8. Welke zijn de noodnummers waar ik in Hongarije terecht kan? 
  9. Waar kan ik een goede dierenarts vinden?
  10. Waar kan ik tanken in Hongarije en wat zijn de prijzen? 
  11. Is Hongarije als vakantieland eerder duur of goedkoop? 
Staat de benodigde informatie of het antwoord op uw welbepaalde vraag er niet tussen?
Neem contact op en wij helpen u graag verder met een antwoord!

1. Met welke munt wordt er betaald in Hongarije en moet ik geld van thuis meebrengen?

Hongarije is lid van de Europese Unie, maar u betaalt er met de Forint (HUF). De koers verandert zeer regelmatig, dus controleer zeker voor u op reis vertrekt en zelfs tijdens uw verblijf ter plaatse. U kunt op voorhand geld laten wisselen, maar eigenlijk kunt u beter ter plaatse geld opnemen bij een bankautomaat (bankautomata of ATM). Dit is doorgaans het meest voordelig. In een niet-Hongaarse bank of bij een wisselkantoor wordt vaak een hogere wisselkoers gehanteerd. U kunt op veel plaatsen betalen met Euro's, maar dan krijgt u hoogstwaarschijnlijk gemengd wisselgeld terug en kan de gehanteerde koers ongunstig zijn. Creditcards worden aanvaard in vrijwel alle handelszaken.

2. Wat zijn de openingstijden van winkels in Hongarije en waar kan ik overal terecht?

Het Hongaarse woord voor winkel is bolt of soms ook üzlet (wat letterlijk bedrijf betekent), maar voedingswinkels of kruidenierszaken zijn veelal herkenbaar aan het opschrift ABC, CBA, Spar of Coop (= veelvoorkomende franchises voor kleinere supermarktjes). 

Over het algemeen zijn winkels gesloten op zondag, met uitzondering van de grotere supermarkten en winkelketens die op zondag wel meestal andere openingstijden hanteren. Tijdens weekdagen en op zaterdag zijn de kleinere handelaars gemiddeld open tussen 6:30 - 7:00 en 17:00 - 18:00. De grotere supermarkten en hypermarkten zijn tot later open, sommige tot 22:00.

In Ligetfalva is geen winkel. Wel komt Family Frost (diepvriesvoeding) aan huis langs, telkens op zondag rond de middag. U hoort deze rijdende winkel van ver aankomen. Ga aan de straatkant staan met uw portemonnee bij de hand (liefst contant geld) en zwaai om de bestelwagen te laten stoppen. Deze passeert tweemaal per ronde aan het vakantiehuis, omdat Világfa Ház aan de toegangsweg van het dorp is gelegen. Via de webshop kunt u alvast een keuze maken. 

De dichtstbijzijnde winkels zijn te vinden in de naburige dorpen Zalacsány, Kehida-Kustány en Nagykapornak. In Zalacsany is er een kleine Coop (adres: Vasút utca 2), met een ruim aanbod aan levensmiddelen en een winkeltje met allerhande artikelen, verbonden aan het plaatselijke tankstation Olajforrás Benzinkút (adres: Arany János utca 1), te vinden aan de centrale rotonde van het dorp. In Kehida-Kustány zijn er drie winkels: eentje vlakbij het zwemcomplex namelijk Hangya Élelmiszer Bolt (adres: Kossuth Lajos utca 56) en twee winkels wat verderop in het dorp, namelijk Tóth Élelmiszer Vegyeskereskedés (adres: Dózsa György utca 15) en Coop Mini (adres: Kossuth Lajos utca 1). In Nagykapornak is er een Spar (adres: Ady Endre utca 1), een Coop (adres: Fő útca 30) en een tankstation van Port Oil met een redelijk uitgebreide voedingswarenwinkel aan verbonden die dag en nacht geopend is (adres: Fő utca 2). Vlak naast het tankstation is er ook een grote apotheek en gezondheidswinkel, nl. Gyöngyszem Patika Nagykapornak (adres: Dózsa György utca 1).

Wilt u iets uitgebreidere boodschappen doen, dan kunt u terecht in Héviz, Keszthely of Zalaegerszeg. In Héviz is er een grotere Spar (adres: Hévizi utca 18), heel wat kleinere winkeltjes doorheen de stad, een winkelcentrum aan de centrale parking en tweemaal per week een markt. Zowel in Keszthely als in Zalaegerszeg zijn er verschillende super- en hypermarkten, kleinere winkeltjes, bakkers, enz. en is er meermaals per week markt. Voor grotere inkopen raden we ten zeerste de Interspar, Tesco en Aldi aan. Voor lokale lekkernijen en specialiteiten is de markt natuurlijk altijd de beste optie!

Naburige (aan te raden) markten:

  • Keszthely: iedere dag voedingswaren-, handwerk-, huishoudartikelen-, en kledingmarkt (behalve op zondag) telkens tussen 7.00 u. en 12.00 u. (adres: Piac tér).
  • Zalaegerszeg: op de ene locatie telkens op de tweede donderdag van elke maand tussen 14.00 u. en 18.00 u. (adres: Zalaegerszegi Helyi Termelői és Kézműves Piacon) en p een andere locatie telkens op dinsdag/vrijdag/zaterdag (adres: Piac tér).
  • Héviz: voedingswaren-, handwerk- en antiekmarkt telkens op dinsdag/zaterdag tussen 7.00 u. tot 13.00 u. en op donderdag tussen 12.00 u. tot 18.00 u (adres: Piac tér).
  • Káptalantóti: telkens op zondag, tussen 9.00 u. en 12.00 u. de lokale voedingswaren- en ambachtenmarkt 'Liliomkert termelői (bio) piac' (adres: Petőfi utca 13).

3. Kan ik het water uit de kraan gewoon drinken of kies ik beter voor fleswater?

Kraantjeswater drinken kan perfect. Over het algemeen is het kraantjeswater sterk kalkhoudend. Fleswater is relatief goedkoop en plastic flessen worden gerecycleerd. Opgelet: flessen met blauwe dop zijn koolzuurhoudend, flessen met roze dop zijn zonder koolzuur.

4. Op welke manier wordt afval gescheiden in Hongarije? Welke fracties zijn er?

In ons dorp worden volgende fracties aanvaard: doorzichtig glas, gekleurd glas, restafval, plastic flessen allerhande en papier/karton. Bijgevolg kunt u in het vakantiehuis voor elk van deze fracties een vuilnisbak terugvinden. In de tuin van het vakantiehuis is er ook een compostbak voor groenten-, fruit- en tuinafval. Verder hebben wij inzamelbakken voorzien voor: plastic flessendoppen, kurken (echte) en klein gevaarlijk afval (giftige producten, ook medicijnen). 

5. Wat moet ik weten als ik met mijn hond of kat naar Hongarije wil reizen?

Hier verderop vindt u een link naar een website met meer uitgebreide informatie, maar we sommen alvast wat belangrijke aandachtspunten op:

  • Ieder huisdier heeft een Europees paspoort nodig en moet gechipt/geregistreerd zijn.
  • Ga zeker voor de reis eens langs bij de dierenarts, die er voor zorgt dat alle vereiste vaccinaties in orde zijn (aangeduid in paspoort) en de algemene gezondheid van uw huisdier controleert. Uw huisdier dient ook vrij te zijn van ongedierte.
  • Vraag bij uw dierenarts ook naar een goed middel tegen muggen, teken, enz. Beiden kunnen een probleem zijn in Hongarije, dus wees voorbereid.
  • U dient in Hongarije steeds een muilkorf bij te hebben. In de praktijk wordt dit bijna niet meer gedragen, maar het is wettelijk bepaald, dus er kan steeds naar gevraagd worden. Dit is vooral belangrijk op de bus, de trein, in sommige restaurants, enz.
  • Controleer bij elke uitstap goed of uw hond er welkom is. 

Kijk ook eens op de website van Kutyabarát.hu! Hier kunt u allerhande tips terugvinden voor hondeneigenaars en reizigers met honden in Hongarije. In welke restaurants, winkels, enz. kunt u terecht? Waar kunt u met uw hond zwemmen, naar het strand gaan, enz.? Er zijn heel wat plaatsen in Hongarije waar honden met open armen ontvangen worden!

6. Welke reisdocumenten zijn nodig voor een reis naar, verblijf in Hongarije?

  • Identiteitskaart of Kids-ID van alle reizigers.
  • Europees paspoort van uw huisdier (via DogID of CatID).
  • Europese ziekteverzekeringskaart: als u tijdens een verblijf in de Europese Unie en dus in Hongarije medische hulp moet krijgen, dan kunnen uw medische kosten worden vergoed op vertoon van uw Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK). Wij raden ten zeerste aan om deze tijdig aan te vragen m.b.t. uw verblijf in Hongarije. Dit kan gratis via uw ziekenfonds: online of in het kantoor. De EZVK bewijst dat u in orde bent met de Belgische of Nederlandse ziekteverzekering. Daardoor krijgt u toegang tot onvoorziene medische zorg onder dezelfde voorwaarden en tegen dezelfde kosten als de mensen van het betrokken land. Op eenvoudig vertoon van uw EZVK krijgt u met andere woorden uw medische kosten volledig of gedeeltelijk terugbetaald. Opgelet: in sommige landen wordt standaard een hoger privétarief aangerekend als u de kaart niet voorlegt; dat tarief wordt niet terugbetaald in België. De Europese ziekteverzekeringskaart is: individueel (elk lid van het gezin moet dus een eigen kaart hebben), alleen geldig bij een tijdelijk verblijf en beperkt tot onvoorziene medische zorg. De EZVK dekt dus geen geplande medische zorg in het buitenland. Voor specifiekere gezondheidssituaties zoals een ziekenhuisopname of een repatriëring kan een aanvullende verzekering de meeste kosten dekken. Pas op, een Europese ziekteverzekeringskaart is maar 2 jaar geldig!
  • Gegevens van uw ziekenfonds, ziekteverzekering, reisverzekering, enz.

7. Waar zijn de dichtstbijzijnde artsen, medische hulpposten, ziekenhuizen, apothekers?

Bij dringende medische kwesties belt u best het Europees noodnummer 112 of de ambulance via het nummer 104.  Hulpverlening in Engels of Duits is steeds mogelijk.

De dichtstbijzijnde huisarts is Dr. Varga László István (Háziorvosi Orvosi Rendelő) in Zalacsány, te vinden op het adres: Zrínyi Miklós utca 2. Deze arts spreekt Hongaars, Duits en een heel klein beetje Engels. U kunt er terecht op maandagvoormiddag, dinsdagnamiddag, donderdagvoormiddag en vrijdagvoormiddag. Deze huisarts is enkel voor niet-dringende medische aangelegenheden. Een afspraak maken, is niet mogelijk. U dient in de wachtzaal uw beurt af te wachten.

Er zijn ook drie grote ziekenhuizen en medische centra in de directe omgeving:

  • Keszthelyi Kórház Keszthely, te vinden op het adres: Ady Endre utca 2.
  • Zala Megyei Szent Rafael Kórház Zalaegerszeg, te vinden op het adres: Zrínyi utca 1.
  • Medical Center Héviz, te vinden op het adres: Kossuth Lajos utca 7. Hier kunt u terecht van maandag tot vrijdag, meer bepaald tussen 4.00 u. en 20.00 u. In het weekend en op feestdagen gelden andere openingsuren, nl. tussen 8.00 u. en 20.00 u. 

Hieronder een overzicht van de dichtstbijzijnde apothekers:

  • In Nagykapornak kunt u terecht bij Gyöngyszem Patika Nagykapornak (adres: Dózsa György utca 1), op ongeveer 7 kilometer van het kilometer.
  • In Kehida kunt u terecht bij Margaréta Gyógyszertár (adres: Deák Ferenc utca 20), gelegen op ongeveer 9 kilometer van het vakantiehuis.
  • In Zalaapáti kunt u terecht bij Zalai Hársfa Gyógyszertár (adres: Szent István tér 7), gelegen op ongeveer 12 kilometer van het vakantiehuis.

8. Welke zijn de noodnummers waar ik in Hongarije terecht kan?

De belangrijkste noodnummers zijn:

  • Europees noodnummer: 112
  • Ambulance: 104
  • Brandweer: 105
  • Politie: 107
9. Waar kan ik een goede dierenarts vinden?

  • In Garabonc kunt u terecht bij KAROS-VET KFT Veterinary Center Garabonc (adres: Fő út 76), een dierenziekenhuis gelegen op ongeveer 29 kilometer of een halfuurtje rijden van het vakantiehuis. Hier wordt u vlot te woord gestaan in Engels of Duits.

10. Waar kan ik tanken in Hongarije en wat zijn de prijzen? 

Vlakbij het vakantiehuis kunt u twee tankstations terugvinden: Olajforrás Benzinkút in Zalacsány (adres: Arany János utca 1) en Port Oil in Nagykapornak (adres: Fő utca 2). Uiteraard kunt u ook tanken in de grotere steden zoals Héviz, Keszthely en Zalaegerszeg.

Tanken is ongeveer even duur als in België. 

11. Is Hongarije als vakantieland eerder duur of goedkoop?

Algemeen gesproken is een vakantie in Hongarije, in vergelijking met meer traditionele vakantielanden zoals Frankrijk, Spanje en Italië, eerder goedkoop. Sommige zaken kosten net zoveel als in België/Nederland, andere zaken zijn dan weer opmerkelijk voordeliger geprijsd. Globaal genomen stijgen de prijzen wel. Supergoedkoop, zoals vroeger, is het dus zeker niet meer, maar toch al bij al goed betaalbaar en u krijgt vrijwel overal waar voor uw geld.

Voorbeelden van prijzen:

  • Een glas wijn op restaurant: tussen € 1,80 en € 2,50.
  • Een biertje (halve liter): tussen € 2,50 en € 3.
  • Een frisdrankje op een terras: ongeveer € 1.
  • Een ijsje in een strandbar: ongeveer € 1,5.
  • Een groot wit brood bij de bakker: ongeveer € 2.
  • Een hoofdgerecht (met vlees): gemiddeld € 10.
  • Een hoofdgerecht (vegetarisch): gemiddeld € 8.
  • Inkomprijs thermaal zwembad (volwassene - hele dag): gemiddeld € 10.
  • Een museumticket: tussen € 2 en € 10.

Praktische informatie

  • Reisadvies voor Hongarije van de FOD Buitenlandse zaken vindt u hier.
  • Reisadvies voor Hongarije van de ANWB (Nederlandse toeristenbond) vindt u hier.
  • Praktische informatie omtrent reizen naar/in Hongarije van Touring vindt u hier.
  • Reistips over reizen met honden naar/in Hongarije van DogsIncluded vindt u hier.

Staat de benodigde informatie of het antwoord op uw welbepaalde vraag er niet tussen? Neem contact op en wij helpen u graag verder met een antwoord!
Laatste update: augustus 2019
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin